wtorek, 20 października 2015

Mózg ptasiowy



Jak zrobić ptasie mleczko?! Babcia nauczyła mnie jak w bardzo łatwy sposób je przyrządzić.

Potrzebujemy:

3 saszetki galaretki np. truskawkowej lub poziomkowej (moim zdaniem smakuje najlepiej a kolor jest idealny na mózg )

1 puszkę skondensowanego słodzonego mleka


UWAGA!!! BARDZO SŁODKIE

Ja zrobiłam ptasie mleczko z galaretki poziomkowej.

Jedną galaretkę robimy według przepisu na opakowaniu. Ja dodaję zawsze odrobinę mniej wody. 
Wylewamy ją na spód foremki.

Dwie galaretki rozpuszczamy w 1/3 szklanki wody, czekamy aż trochę przestygnie. 
Mleczko wlewamy do miski i ubijamy, gdy będzie dużo bąbelków wlewamy przestudzoną galaretkę, miksujemy razem.

Wlewamy do foremki. 

Musimy pamiętać o tym, by galaretki były przestudzone, tworząc kolejne warstwy, w przeciwnym wypadku "poprzednik" może nam się delikatnie rozpuścić.

Wkładamy do lodówki, aby dobrze zastygło.
Przed wyciągnięciem ptasiego z formy, dobrze jest wsadzić na kilka sekund foremkę do wrzątku.

Smacznego strasznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz