poniedziałek, 8 lutego 2016

Ciacho na Walentynki

Walentynki Walentynkami, ale żeby zrobić ciasto każda okazja jest dobra :)

Na ciasto potrzebujecie:

200 g mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
150 g cukru
4 jajka 
200 g masła
50 ml mleka


Smarujemy tortownicę masłem i posypujemy mąką. Usuwamy jej nadmiar, najlepiej do miski z mąką przeznaczoną do wypieku. 

W misce ucieramy masło, następnie dodajemy cukier i ucieramy jeszcze chwilkę. Dodajemy jajka i mleko, wszystko razem miksujemy. Stopniowo dodajemy mąkę i mieszamy do uzyskania gładkiej masy.

Przelewamy połowę masy do tortownicy i pieczemy w temperaturze 170 stopni przez 30 minut.
Z drugą połową masy robimy tak samo.

Ciasto będzie upieczone jeżeli wbity w jego środek patyczek, np. z daktyli, będzie suchy.


Przekładamy ciasto na kratkę do ostudzenia, następnie odkrawamy wypukły wierzch ciasta i zostawiamy na później.





Na wnętrze ciasta potrzebne nam będzie:

330 ml śmietanki 30 %
2 łyżeczki cukru pudru
wiśnie w żelu


Najpierw ubijamy śmietankę, jak już zacznie gęstnieć to stopniowo dodajemy cukier puder.

Smarujemy ją pierwszy placek, wykładamy część wiśni i nakładamy drugi placek. Dekorujemy całość śmietaną i wiśniami.





Prawdziwa dekoracja ciasta na Walentynki już wkrótce!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz