Walentynki Walentynkami, ale żeby zrobić ciasto każda okazja jest dobra :)
Na ciasto potrzebujecie:
200 g mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
150 g cukru
4 jajka
200 g masła
50 ml mleka
Smarujemy tortownicę masłem i posypujemy mąką. Usuwamy jej nadmiar, najlepiej do miski z mąką przeznaczoną do wypieku.
W misce ucieramy masło, następnie dodajemy cukier i ucieramy jeszcze chwilkę. Dodajemy jajka i mleko, wszystko razem miksujemy. Stopniowo dodajemy mąkę i mieszamy do uzyskania gładkiej masy.
Przelewamy połowę masy do tortownicy i pieczemy w temperaturze 170 stopni przez 30 minut.
Z drugą połową masy robimy tak samo.
Ciasto będzie upieczone jeżeli wbity w jego środek patyczek, np. z daktyli, będzie suchy.
Przekładamy ciasto na kratkę do ostudzenia, następnie odkrawamy wypukły wierzch ciasta i zostawiamy na później.
Na wnętrze ciasta potrzebne nam będzie:
330 ml śmietanki 30 %
2 łyżeczki cukru pudru
wiśnie w żelu
Najpierw ubijamy śmietankę, jak już zacznie gęstnieć to stopniowo dodajemy cukier puder.
Smarujemy ją pierwszy placek, wykładamy część wiśni i nakładamy drugi placek. Dekorujemy całość śmietaną i wiśniami.
Prawdziwa dekoracja ciasta na Walentynki już wkrótce!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz